Historik

Föreningen Skrivare i Hälsingland bildades i augusti 1996 uppe i Medlefors Folkhögskola i Skellefteå.

Det var femton skrivare som gick debutantkursen som Norrländska Författarförbundet anordnade. Författarförbundet har nu bytt namn och kallar sig Norrländska litteratursällskapet/ Författarcentrum Norr. Och det visade sig att av de femton personer som gick kursen var sju från Hälsingland. Då föddes idén att bilda Föreningen Skrivare i Hälsingland. Vi var alltså bara sju personer. Tillräckligt för att bilda en styrelse.

Föreningen Skrivare i Hälsingland har i nuläget cirka 100 medlemmar . Det är inte bara medlemmar från landskapet Hälsingland, utan från hela landet.

Sedan hösten 2011 har vi fått en Vänförening, Åbolands litteraturförening. Ett tiotal av våra medlemmar besökte dem och nu planerar vi för ett litterärt möte våren 2012.

Föreningen anordnar två skrivarkurser per år. Med kunniga erfarna författare. Varvat med Prosa och Poesi. Vi håller öppna scener runt om i landskapet. Skrivarcirklar, berättarkaféer och deltar över huvudtaget i det allmänna kulturlivet.

Vi vet att många ungdomar skriver. Därför ser vi som vår främsta uppgift att bjuda in de unga till vår Förening. Med bland annat halv medlemsavgift upp till 25 år. Och till de skrivarkurser vår Förening anordnar ser vi till att välja kursledare som kan entusiasmera och locka ungdomarna till att våga.